Fiat otomobil markasının üretip geliştirdiği bir dizel motor çeşitidir. Ardı ardına gerçekleşen beşli yakıt püskürtme halini tek devir halindeyken enjeksiyon sistemine dahil olan motorlara Multijet motor denir. Motorun verimliliğini arttırmak için doğrudan enjeksiyon yapılması önemli bir etkendir. Bu motorlar aynı zamanda dizel yakıtın daha tam bir biçimde yanmasını sağlıyor. Diğer ve ilk ismiyle JTD( jet turbo diesel) motorlar olarak da bilinir. FCA grup dışında farklı otomotiv markalara tarafından da kullanılmaktadır. Alfa Romeo, Lancia, Chrysler, Ram, Jeep gibi. Örneğin motor hacmi olarak da 1.3, 1.6, 1.9, 2.0 şeklinde Multijet motor hacimleri vardır. 1997 yılından beri alınan verim ile beraber dizel motor araç üretimi oldukça artmıştır. Dizel motor tipleri arasında ise en verim alınan motor ise multijet motor olarak bilinmektedir.
Multijet motor kullanım sağlama açısından yakıt tüketimini en düşük seviyede tutara. Aynı zamanda sessiz çalışmaktadır ve buna ek olarak yakıt tüketiminde çevreye verdiği emisyon durumuna bakarsak, daha minimum seviyede olduğu için çevreci bir motordur. Motor ömrü son derece uzundur ve az yakıt kullanılarak daha fazla kilometre yapma avantajı sağlar. Uzun vadede tasarruf sağlama açısından ise yakıtı daha verimli kullandığı için daha az yakıt tüketimi sağlar.
Multijet motorlar düşük devirde güçsüz kalmaktadır. Aynı zamanda düşük devirde araç kullanımı motor ömrünü kısaltmakta ve performansı olumsuz
etkilemektedir. Yüksek devirde kullanılan aracın yakıt tüketimi artması olumsuz olarak kabul edilmektedir.
Multijet motorlar common rail teknolojisi kullanılarak geliştirilmiştir. Bu ortak hat üzerinde sıkıştırma sonrasında elektriksel ve kontrollü yüksek basınca ulaşıp püskürtmeyi sağlar. Yakıt rail bölümünde sıkıştırılır ve belli bir basınca ulaşır. Motor devir gücüne paralel olarak sistem enjeksiyon yapar ve itme gücü kazanır. Bunun sonucunda motor güç sağlar.
Motorin adı verilen yakıtla çalışmaktadırlar. Bunun sebebi ise multijet motorlar dizel motor tipine sahiptir. Fiat tarafından yapılan çalışmalar sonucu açıklanan verilere göre 1.3 motor türü 100 km’de 6,5 litre yakıt tüketmektedir. 1.6 motor türünde 6 litre yakıt tüketilirken 2.0 motor türünde ise 7 litre yakıt tüketildiği açıklanmıştır. Multijet motor ömrünü uzun tutmak için aracın bakımlarının düzenli yapılması ve düşük devirde kullanılmaması önerilmiştir.
Düşük hacimde fakat yüksek performanslı olan multijet motora sahip araçlara örnek verecek olursak; Fiat, Ram, Jeep, Chrysler, Lancia, Alfa Romeo diyebiliriz.Multijet motor türü daha çok Fiat markası tarafından tercih edilmektedir. Ekonomik ve tasarruflu yakıt tüketimi sunuyor olması avantajları arasında yer almaktadır. 1997 yılı itibariyle tercih oranı artmıştır ve üretimi de hızlanmıştır. Dizel motor günümüzde de oldukça tercih edilmektedir. 2009 yılında Fiat Powertrain tarafından multijet motor 2
geliştirilmiştir. Yeni nesil motor ile birlikte püskürtme işlemi motor devriyle orantılı olarak akıllı ve dozajlı bir şekilde gerçekleştirilir. 1.3, 1.6 ve 2.0 seçeneğiyle kullanıcılara sunulan multijet motor
Aracın kullanım, bakım durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Ortalama bir şekilde kullanıldığını varsayarak ve düzenli bakımı yapıldığı taktirde; filtrelerin iyi bir kalitede olması, motor yağının uygun olması vb. durumlarda 600.000-1.000.000 km kadar kullanılabilir. Multijet motorun ömrünü uzatmak amacıyla motorun bağlı olduğu aksanların ve aracın bakımının özenle yapılması gerekmektedir. Motorun kullanım ömrünü uzatırken yakıt tasarrufunu da sunması araç sahibi olmak isteyenler için çoğunlukla tercih sebebi olmaktadır.
Aracın düşük devir(2500 devir ve altı) kullanılmaması gerekmektedir. Aracın performansı düştüğünden dolayı motora daha fazla yük biner ve motor aşınabilir bundan dolayı da araçta performans düşüklüğü ortaya çıkar. Turbo vanaları sıkışabilir, yağ soğutucu delinebilir, yakıt filtresi tıkanabilir. Bunun gibi araca zarar veren ve motor ömrünü de kısaltan kullanım türlerinden kaçınılması gerekmektedir. Yüksek kilometre yapılması durumunda; yağ kaçağı, turbo ötme sesi, kirlenen yakıt sisteminden siyah duman çıkması gibi sorunlar yaşanabilmektedir.
Motorlar hacimleriyle orantılı olarak farklı beygirler üretmektedirler. 1.3 hacimli motor 95 beygir üretirken 1.6 hacimli motor 120, 2.0 hacimli motor
170 beygir üretmektedir. Multijet motor için en belirgin özellik tasarruflu yakıt tüketimidir.Multijet motoru multijet 2 motordan ayıran en önemli faktörlerden biri çalışma şeklidir. Devir başına gerçekleşen püskürtme sayısı ve yakıt püskürtme kalitesi multijet motor 2 için daha farklı ve avantajlıdır. Bir diğer ayıran özellik ise multijet motor 2’nin oldukça sessiz çalışmasıdır. Multijet motorlar için kabul edilen yüksek devirde yüksek performans alınması durumu geçerlidir. Yüksek devirde kullanmak yüksek verimlilik sağlamaktadır.
Multijet motor ile JTD’nin çalışma mantığı aynıdır. Ortak hat denilen
elektronik kontrollü yüksek basınçlı püskürtme sistemi ile çalışmaktadırlar. JTD’de maksimum püskürtme sayısı 2 iken multijer motorda bu sayısı 8’dir. Bu fark motor verimini aynı zamanda gücünü artırırken yakıt tasarrufunu da sağlamıştır.
Multijet motorlar sessiz olması ve yakıt tüketiminde tasarruf etmeye yaraması anlamında oldukça tercih edilmektedir. Son yıllar üretimin ve satışların da bu yönde artması kullanıcı tercihlerinin yönünü değiştirmiştir. Fiat tarafından üretime başlanan ve yıllar ilerledikçe yeni model üretimlerde de multijet motordan faydalanılmıştır.