Araca yanlış yakıt konulması zaman zaman kişilerin başına gelebilen bir durumdur. Aracınıza yanlış bir yakıt konulduğunda aracınızın motorunda, motor performansında ve motorun çalışmasında belirgin değişiklikler olur. Dizel araca benzin koyulması durumunda motorun çalışması aksar ve çalışması durumunda ise çok düzensiz çalışır. Aynı durum benzinli araçlar için de geçerlidir. Benzinli bir araca dizel konulursa motor ya bozulur ya da motor zayıf bir performans sergiler.
Araca yanlış bir yakıt konulduğunda bunu anlamanız bazen motorun sesinden olabilir. Araca yanlış bir yakıt konulması ile birlikte motorun sesinde farklılıklar olur. Normalde motor gayet normal ve sessiz çalışırken yanlış yakıt kullanılması ile bilrikte düzensiz ve gürültülü bir ses çıkarabilir. Motor bu aşamada titreyebilir ve hızlanmakta zorlanabilir bazen de hiç hızlanmayabilir.
Araçta aynı zamanda gözlemlenen bir diğer konuda egzoz dumanının renginin ve kokusunun değişmesi olacaktır. Bu durum özellikle dizel araçlarda gözükür. Dizel araçlara benzin konulması durumunda egzozdan beyaz duman çıkabilir. Benzinli araçta da dizel kullanıldığında farklı bir koku ve duman gelir. Araç göstergelerinde aynı zamanda motor arıza ışığı veya yakıt sistemiyle ilgili araç uyarı verebilir.
Yakıt kokusu özellikle böyle bir durumda belirgin bir işarettir. Aracınıza uygun olmayan bir yakıt kullanıldığında araçtan farklı bir yakıt kokusu gelir. Bu durumu hemen fark ederseniz yakıt türünün yanlış olduğundan emin olmak için aracı kontrol etmeniz gerekmektedir. Yanlış yakıtın tanınması için yetkili servisi ya da bir uzmanın yardımına başvurabilirsiniz.
Araca araçta kullanılan yakıt dışında herhangi bir benzin kullanmak araçta ciddi problemlere yol açabilmektedir. Dizel araçta da benzin kullanmak mekanik arızalara neden olur. Dizel motorlu araçlar yakıtıl yağlayıcı özelliği doğrultusunda çalışırlar fakat benzin bu özelliğe sahip değildir. Benzin dizel motorun iç parçalarını yağlamaz bu nedenle de sürtünme ve aşınma artar. Bu yüzden de yakıt pompası ve motorun diğer bileşenleri çok ciddi zararlar görebilir.
Benzin, dizel yakıta oranla daha düşük bir tutuşma sıcaklığına sahiptir. Bu durum da motorun erkenden ateşlenmesine sebep olur. Böylece motor düzensiz çalışır ve titremeye başlar bu durumların en sonunda da motor durur. Benzin ve dizel yakıt karıştığı için de yakıt filtresi zarar görür ve tıkanabilir. Tüm bu durumlar dizel yakıtta sistemin hortumlarına zarar verip yakıtta sızıntılara yol açabilir.
Eğer dizel araca benzin konulduğu bir durumda bu fark edilmezse, dizel motorda benzin kullanılmışsa motor tamamen zarar görebilir. Motor tamamen zarar görürse ise motoru değiştirmek gerekebilir bu da çok yüksek bir maliyet ödemenize neden olabilir. Yanlış yakıt kullanımını anladığınız anca aracınızı direkt olarak bir yetkili servise götürmeniz ve yanlış yakıtın araçtan boşaltılıp temizlenmesi gerekir. Böylece motor almış olduğu zarardan daha fazla zarar görmemiş olacaktır.
Dizel araçta olduğu gibi benzinli araçlara da dizel koymak motor performansını olumsuz etkileyecek ve motorun performansında ciddi sorunlara yol açacaktır. Dizel yakıt benzine göre daha yoğundur ve benzinli bir motorun çalışması için gereken güce sahip değildir. Bu nedenle de dizel yakıt ateşlemenez ve benzinli araçta düzgün çalışmasını devam ettiremez. Dizel araçlarda olduğu gibi eğer benzinli motora dizel yakıt eklenirse motorun çalışması aksayacak ya da bozulacaktır.
Dizel yakıt benzine göre yoğun ve yağlı bir yapıya sahiptir. Benzinli motorun yakıt enjektör ve pompasını tıkayacaktır. Tüm bu iki durumda da motorun yakıt sistemi ciddi zarar görür ve motorun durmasına yol açar. Egzoz sisteminin performansı düşer ve bozulur. Yanlış yakıt konulduğu zaman aracınızda farklı bir koku ve motorun aksaması olabilir. Bu aşamada motor durabilir ve aracınızı çekerek servise götürmelisiniz. Serviste aracın yakıt sistemi tamamen temizlenir dizel yakıt çıkarılır ve gerekli parçalar değiştirilir. Tüm bu süreçlerde doğru yakıt türünü kullanmanız ve dikkatli olmanız bu nedenle önemlidir.
Aracınıza yanlış bir yakıt konulduğunda, örneğin aracınız dizel olduğunda benzin, benzinli olduğunda dizel bir yakıt konulması durumunda oluşan hasarı zaman zaman sigorta poliçeniz karşılayabilmektedir. Bu aşamada belirleyici olan sigortanızın poliçesidir. Çoğu aracın sigorta poliçesinde sürücünün yanlış yakıt almasını ve kullanmasını kapsayan bir kural yoktur. Sigorta poliçeleri genişletildiği taktirde bazen bu durumu kapsayabilir. Sigorta poliçenizde bu tarz bu durumda haklarınızın korunup korunmayacağını bilmeniz önemlidir.
Aracınızın aktif olarak garantisi devam ediyorsa yanlış yakıt konulduğu bir durumda oluşan hasarda garanti kapsamının dışında kalabilir. Bunun sebebi ise sürücü hatalarından kaynaklanan herhangi bir hatayı kapsamaz. Bu tarz bir durumla karşı karşıya kalmadan önce araç üreticisine, satıcısına ek bir ücret karşılığında garanti kapsamının genişletilip genişletilemeyeceği konusunda bilgi alabilirsiniz.
Yanlış bir yakıt kullanımı ile oluşan hasarı tamir etmek için, yakıt sistemindeki hatalı yakıtın tamamen temizlenmesi ve depoda var olan yakıtın tamamen boşaltılması gerekir. Bu aşamalarda profesyonel destek almanız gerekir. Özel ekipmanlar ve bilgi gerektiren bir süreç olduğu için bu gereklidir. Profesyonel servis ile yanlış yakıtın motora vereceği zararı en az seviyeye indirebilirsiniz. Bir diğer yandan yol açabilecek ekstra tüm masrafların önüne geçebilirsiniz.
Sonuç olarak, benzin aldığınızda böyle bir durumla karşılaşmamak ve bu tarz bir durumda önlem almış olmak için yakıt alırken dikkatli olmalı ve doğru yakıt türünü tercih etmelisiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda hızlıca profesyonel bir destek alırsanız araçta oluşabilecek tüm sorunların önüne geçmiş olursunuz. Aracınıza yanlış bir yakıt koymanız durumunda bu aşamaları uygulamanız bu nedenle önemlidir.