2024 yılı itibariyle ehliyet almak isteyen bir kişinin ödeyeceği ücretler, birkaç aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar, ehliyet kursunun ücretleri, ehliyet harcının ücretleri, yazılı sınavın ve direksiyon sınavının ücretlerini kapsamaktadır. 2024 Yılında ehliyet çıkarma ücreti A sınıfı ehliyetler için 490 TL, B sınıfı ehliyetler için ise 1.600 TL olarak kesinleşmiştir. Fakat bu ücretler her yıl güncellenmektedir. Kurs ve sınav ücreti ödemelerini kursunuza yapabilirsiniz, ehliyet çıkarmak için ücretinizi ise bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğüne başvurunuzu yaptıktan sonra anlaşmalı bankalara ödeyerek yapabilirsiniz.
Ehliyet için yazılı ve direksiyon sınavının ücretleri de kapsamın içindedir. İki sınavın da ücreti 750 TL’dir, yazılı sınav 750 TL, direksiyon sınavı 750 TL olacak şekilde ücret ödenmektedir. Sınavdan geçilemeyen durumlarda, sınavı tekrar ettiğinizde bu ücreti tekrardan ödemeniz gerekmektedir. Ehliyet kursu için ücretler ise bulunduğunuz il ve ilçeye göre farklılık göstermektedir fakat ücretler genellikle 10.000 TL ile 15.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Tüm bu maliyetler sebebiyle B sınıfı ehliyet almak için ödemeniz gereken ücret 20.000 TL’nin üstüne çıkabilmektedir. Bu fiyat ortalaması A sınıfı ehliyet için ise 10.000 TL’yi bulmaktadır.
Ehliyet yenileme ücretleri ve ödenmesi gereken harçlar, ehliyetin sınıfına ve yenileme nedenine göre değişiklik göstermektedir. Ehliyet yenileme, eğer ehliyetinizin süresi dolduysa, çalındıysa, kaybolduysa yeniden düzenlenmesi ve ehliyetin alınması gerekmektedir.
2024 yılı itibariyle eski tip ehliyetlerin yenilenme ücretleri “Vakıf Hizmet Bedeli” 2 TL, “Değerli Kağıt Bedeli” 13 TL, toplam 15 TL olarak belirlenmiştir. Yeni tip sürücü belgelerinde ise bu ücret, “Vakıf Hizmet Bedeli” 230 TL, “Değerli Kağıt Bedeli” 990 TL, toplam 1220 TL olarak belirlenmiştir.
Yenileme ücreti sırasında karşınıza çıkan bir diğer ücretler ise, biyometrik fotoğraf ve sağlık raporu ücretleridir. Sağlık raporu ve biyometrik fotoğraf ücretleri ise bulunduğunuz il ilçeye göre farklılık göstermektedir. Sağlık raporlarını genellikle ilgili sağlık kuruluşları da vermektedir.
Ehliyet başvurusu nüfus müdürlüğünden yapılmaktadır, buna yenileme ve ilk defa çıkarma gibi tüm işlemler dahildir.Yenileme işlemi sırasında eski ehliyetinizi gitmiş olduğunuz nüfus müdürlüğüne iade edersiniz. Başvurunuzu yaptıktan ve işlemlerinizi tamamladıktan sonra genellikle ehliyetiniz 1 hafta içerisinde size teslim edilmektedir.
Her yıl sürücü adayları almak istedikleri ve seçtikleri ehliyet türüne/sınıfına göre farklı ücretler ödemektedir. Ehliyet sınıflarının tamamı kategorilere ayrılmıştır. Bu kategoriler A,B,C,D ve E olarak ayrılmıştır. Bu kategorilerin hepsinin kurslarının ücretleri, sınav harçları ve sınav ücretleri farklılık göstermektedir. A, A1, A2 ve F Sınıfı ehliyet almak isteyenler yaklaşık 2.045,70 TL ücret ödemektedir. B sınıfı ehliyet alanlar 3.809,90 TL, B1,BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE sınıfı ehliyet alanlar ise 5.374,70 TL ödemektedir.
Bunlar dışında ödenen ücretleri ise, sınav ücretleri, kurs ücretlerini kapsamaktadır. Fakat ehliyetin sınıfına göre bu ücretler farklılık gösterir ve maliyet değişir. Bu nedenle tüm sürücü adayları ehliyet alacakları sürece girecekleri zaman maliyetleri göz önünde bulundurmalıdırlar.
Ehliyet çıkarma süreçlerindeki işlemler her yıl farklılık göstermektedir. Ehliyet sınavına giren sürücü adayları hem teorik sınava hem de direksiyon sınavına girmektedir. Bu iki sınav için iki ayrı sınav ücreti bulunmaktadır. Teorik sınav sayesinde sürücü adayları trafik hakkında bilgi edinir, trafik kuralları, ilk yardımın teknikleri ve araçlar hakkında bilgi edinir ve yeterliliklerini ölçerler. Bu sınava giriş ücreti 750 TL olarak belirlenmiştir. 35 soruya doğru yanıt verilmesiyle birlikte 70 puan alarak bu sınavı geçebilirsiniz. Bu sınavdan kalma durumunda tekrardan sınava kayıt yapılır ve 750 TL sınav ücreti tekrardan ödenir.
Direksiyon sınavının ücreti de yine aynı teorik sınavda olduğu gibi 750 TL’dir. Direksiyon sınavı sırasında ise araç kullanımı değerlendirilir. Aracı kullanmanız, park etmeniz, ani frenleri karşılamanız gibi sürüş test ile sınav sırasında trafik kurallarına uymanız, yayalara tutumunuz, araca hakimiyetiniz değerlendirilir.
Direksiyon sınavında da başarısız olunması durumunda kişi tekrardan sınava girmelidir. Bu sınav için de teorik sınavda olduğu gibi kalınması durumunda tekrardan ücret ödenmesi gerekir. Teorik ve direksiyon sınavının ücretleri genellikle sürücü kurslarına ödenir ve sürücü kursu sizin adınıza bu iki sınava başvuru yapar.
Ehliyet alma sürücünde, sürücü kurslarının fiyatları, ehliyeti almak istediğiniz yıl, kursunuzun bulunduğu il ve ilçei kursun kalitesine göre birçok farklı nedenden ücretler değişmektedir. Detaylı bilgileri size yakın olan, sürücü kurslarından süreç içinde karşılaşacağınız tüm öğrenmeniz gereken bilgileri öğrenebilirsiniz.
İl ve ilçeye göre ücretlerin değişmesinin yanı sıra almak istediğiniz ehliyet türüne göre de kurs ve diğer ücretler farklılık göstermektedir. Genellikle kurs ücretleri B sınıfı ehliyet için yaklaşık 15.000 TL olabilmektedir. A sınıfı ehliyet için ise bu ücret yaklaşık 10.000 TL üstüdür. Sürücü kursunun sunduğu imkanlara göre ödeme yöntemleri de değişmektedir. Bazı sürücü kursları indirim ve taksit imkanı sunmaktadır. Fakat kursu değerlendirirken sadece kursun ücretine değil, eğitim ve kurs kalitesini de göz önünde bulundurmak gerekir. Böylece sadece sınavda değil sonraki süreçte trafiktede başarılı olunması için yardımcı olur.